샴페인의 맛에서 가장 중요한 것은 산도와 과일향과 기포(버블)다. 새콤하고 프레시한 맛을 느끼게 해주는 산도는 샴페인의 숙성에 매우 중요하다. 또한 과일향이 풍부해야 샴페인이 맛있는 것은 당연하다. 그런데 이 두 가지보다 더 중요한 것이 양질의 수많은 거품이다.
이 버블은 이산화탄소(CO2)로서 포도주가 밀폐된 병속에서 2차 발효하면서 생긴 압력이 갇혀 있다가 분출되는 것이다. 따라서 마개가 빠질 때 평하는 소리와 함께 거품이 올라오는 것을 흔히 볼 수 있고, 바로 그 이유 때문에 축하할 일이 있을 때 사람들은 샴페인을 흔들어 터뜨림으로써 더 많은 거품을 내곤 한다. 그러나 좋은 샴페인을 열 때는 절대로, 절대로, 그렇게 해서는 안된다. 거품이 샴페인 맛의 생명인데 그걸 미리 다 쏟아버리다니, 말도 안 되는 일이다.
좋은 샴페인일수록 기포의 크기가 작고 오래도록 올라온다. 한 과학자의 조사에 의하면 좋은 샴페인 한 병에서 무려 4,900만 개의 버블이 나온다고 한다. 이 기포가 빨리 날아가 버리지 않도록, 끊임없이 올라오는 작은 기포들을 오래도록 즐기고 감상하기 위하여 샴페인은 목이 좁고 긴 튤립 모양의 잔(flute)에 따라서 구경하며 마시는 것이다. 또 하나, 샴페인은 버킷에 얼음물을 준비해 병을 넣어두고 아주 차갑게 유지하며 마시는 것이 최대한 즐기는 방법이다. 1
2024.08.15 - [딜리셔스 와인(Delicious Wines)] - 샴페인의 어원(Etymology of champagne)
https://youtu.be/Q7F64EleLF8?si=DB6WQfbkV4Uxq-us
The most important things in the taste of champagne are acidity, fruity, and bubbles. Acidity, which gives a sour and fresh taste, is very important for aging champagne. Also, it is natural that champagne tastes good only when the fruit flavor is abundant. However, more important than these two are the numerous bubbles of quality.
This bubble is carbon dioxide(CO2), which is when the pressure generated by the secondary fermentation of the wine in an airtight bottle is trapped and then ejected. Therefore, it is common to see bubbles rise with a commentary sound when the stopper is removed, and for that reason, people often create more bubbles by shaking off the champagne when there is something to celebrate. Never, ever, do that when you open a good champagne bottle. It is ridiculous to spill all of the bubbles when they are the life of the champagne taste in advance.
The better the champagne, the smaller the bubbles and the longer they come up. A scientist's research shows that a good bottle of champagne produces 49 million bubbles. In order to enjoy and appreciate the small bubbles that are constantly coming up for a long time, champagne is to watch and drink along a long tulip-shaped cup with a narrow neck so that these bubbles do not fly away quickly. Another way to enjoy champagne is to prepare ice water in your bucket, keep it very cold, and drink it as much as possible.
- 정숙희, 「딜리셔스 와인」 중에서 [본문으로]
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