본문 바로가기
딜리셔스 와인(Delicious Wines)

시인의 숨결 피노 누아(PINOT NOIR)/Poet's Breath Pinot Noir

by 정마에Zeongmae 2024. 2. 13.
728x90
반응형

    피노 누아(Pinot Noir)는 시적(poetic)이며, 길들여지지 않은 야생마의 숨결과도 같다. 때로 잘 만든 피노 누아를 만나면 글라스에 차오르는 꽃향기에 취해 나의 영혼이 노래하고 환호하는 것을 느낀다. 피노 누아는 까다롭고 예민한 애인과 같아서 조심스럽지만, 그 신비로움이 끊임없이 나를 매혹시키는, 아주 특별한 와인이다.
 

 
    피노 누아를 이해하기 위해선 'BS'와 'AS'를 알아두는 것이 좋을 것 같다. 즉 2004년 영화 '사이드웨이즈' (Sideways)가 나오기 이전인가(Before Sideways), 아니면 그 이후인가(After Sideways)로 나뉜다는 말이다. 다음은 이 영화에서 주인공 마일스가 독백처럼 내뱉는 말이다. "껍질이 얇고 변덕스럽고 일찍 익어버리지. 카베르네처럼 그냥 놔둬도 어디서나 잘 자라는 생존자가 아니야. 누군가 시간을 들여 그 잠재력을 진실로 이해했을 때만 피노는 충만하게 표현하고 피어나거든. 그리고 그럴 때의 그 맛은 가장 빛나고 인상적이며 부드럽고 스릴 있는 와인이 되는 거야" 이 대사를 들은 후에 피노 누아를 마셔보고 싶지 않은 사람이 몇이나 될까. '사이드 웨이즈'가 히트한 후 메를로의 인기는 바닥을 친 반면 피노 누아의 인기가 급상승한 것은 전혀 이상한 일이 아니다.

    피노 누아는 사실 그전까지 모든 사람에게 대중적으로 어필하는 와인은 아니었다. 진한 맛의 카베르네 소비뇽을 좋아하는 사람 중에는 피노 누아가 싱겁다고 말하는 사람이 적지 않다. 까다롭지만 섬세한 맛, 백포도주와 적포도주의 성질을 다 갖고 있으면서 자신만의 독특한 매력을 잃지 않는 맛 때문에 와인 애호가들 중에는 피노 누아에 깊이 빠진 컬트족이 있을 정도다.

    피노 누아는 적포도주 중에서 가장 가벼운 와인으로 색깔이 연하고 맛이 경쾌하다. 떫은맛의 탄닌이 적고 베리와 체리 등 과일향이 풍부하며 그 가운데 버섯향과 흙냄새가 나고 캘리포니아 산 와인에서는 약간의 커피와 모카 향도 맡을 수 있다. 피노 누아는 기르기 힘들고 변덕스러우며 끊임없는 관리와 보살핌이 필요한 품종이다. 기후와 토양에 매우 민감하며 날씨가 차고 습도가 높은 지역에서 잘 자라는데 껍질이 얇고 쉽게 익어버리거나 곰팡이가 피는 일도 잦아 재배에 정성을 기울여야 한다. 그러나 잘 익은 포도로 잘 빚어진 피노 누아는 최상의 맛으로 보답한다.

     피노 누아는 프랑스 부르고뉴 대표 레드 품종이다. 피노누아는 부르고뉴 지역에 약 2천 년 전 전해졌다고 알려져 있다. 피노 누아는 소나무(Pine tree)와 검정(Noir)을 의미하는 프랑스어에서 유래했다. 이는 피노 누아의 포도송이 모양이 솔방울과 닮았기 때문이다. 피노 누아 송이는 포도알이 매우 작고 껍질이 얇으며 빽빽하게 자리 잡는다.  프랑스에서는 부르고뉴(Bourgogne) 지방에서 나오는 버건디 (Burgundy) 포도주가 100% 피노 누아로 만든 와인이다.
 

 
    요즘에는 호주 산 피노 누아도 각광받고 있다. 피노 누아의 또 다른 매력이라면 다른 품종과 섞이기를 거부하고 100% 자기 혼자만의 맛으로 승부를 건다는 것이다. 거의 모든 적포도주들이 여러 품종을 섞어서 만들어지는데 반해 피노 누아는 오로지 혼자의 맛으로 자신을 드러내는, 약해 보이지만 사실은 강인한 포도주인 것이다. 아마도 그런 이유에서 프랑스에서는 보르도 와인을 여성적인 와인으로, 브루고뉴 와인을 남성적인 와인으로 표현하는지 모르겠다.

    피노 누아는 화이트 와인에 가까운 레드 와인인 만큼 음식과 어울리는 폭도 매우 넓다. 백포도주와 어울리는 음식, 적포도주와 어울리는 음식을 거의 대부분 다 소화해 내기 때문이다. 식당에서 여러 사람이 모여 식사할 때 생선도 시키고 소고기도 시키고 닭고기도 시키고 야채요리도 시키면 레드와 화이트 중 어떤 와인을 주문해야 할지 망설여지는데 이때 피노 누아를 주문하면 모든 음식과 무난하게 매치할 수 있다. 에담, 페타(Feta), 구다, 스위스, 몬터리 잭. 로크포르(Roque fort), 체다 등 여러 종류의 치즈와 두루 잘 매치시킬 수 있다.

2024.02.10 - [딜리셔스 와인(Delicious Wines)] - 이국적이고 육감적인 시라(Exotic and voluptuous Syrah)

이국적이고 육감적인 시라(Exotic and voluptuous Syrah)

시라(Syrah)는 프랑스 남부 레드 품종이다. 유전자 분석에 따르면, 시라는 두레자(Dureza)와 몽두즈 블랑(Mondeuse Blanc)의 접합종이다. 시라는 색깔이 굉장히 진하고 맛도 강하며 풀바디에 이국적인 맛

zeong.tistory.com

https://youtu.be/CRIV9UPHJZc?si=UIKc5t1ODgiBwd-m

 


 
    Pinot Noir is poetic and like the breath of an untamed wild horse. Sometimes, when I meet a well-made Pinot Noir, I feel my soul singing and cheering, drunk on the scent of flowers on the glass. Pinot Noir is like a picky and sensitive lover, so I'm cautious, but it's a very special wine whose mystery constantly fascinates me.

    In order to understand Pinot Noir, it would be a good idea to know both "BS" and "AS." In other words, it is divided into "Before Sideways" and "After Sideways" in 2004. Here is what Miles, the main character in the movie, says like a monologue. "The skin is thin, capricious, and ripens early. You can leave it alone like Cabernet, but it's not a survivor who thrives everywhere. Pinot is fully expressed and blossomed only when someone takes the time to truly understand its potential. And that's when it comes to being the most radiant, impressive, soft, thrilling wine." How many people wouldn't want to try Pinot Noir after hearing these lines? It's no wonder that while Merlot's popularity hit rock bottom after its hit "Sideways," Pinot Noir's popularity skyrocketed.

    Pinot Noir was not a wine that appealed to everyone until then. Not a few people who like the strong flavored Cabernet Sauvignon say Pinot Noir is bland. Some wine lovers are cultured deeply into Pinot Noir because of its tricky but delicate taste, which possesses the characteristics of white and red wine and does not lose its unique charm.

    Pinot Noir is the lightest wine in red wine, with a light color and a cheerful taste. It has less astringent tannins and has a rich fruit flavor such as berries and cherries, and among them, it smells like mushrooms and earth, and California wines can also smell some coffee and mocha. Pinot Noir is a breed that is difficult to raise and requires constant care and care. It is very sensitive to climate and soil, and it grows well in cold and humid areas, but it has a thin skin, easily ripens or molds, so it must be carefully cultivated. However, Pinot Noir, which is made well with ripe grapes, rewards it with the best taste.

     Pinot noir is a representative red variety in Burgundy, France. Pinot noir is said to have originated in the Burgundy region about 2,000 years ago. Pinot noir comes from the French word for pine and Noir. This is because Pinot noir's grapefruit looks like pine cones. Pinot noir has very small grape grains, thin shells, and is densely packed. In France, burgundy wine from the Burgundy region is a wine made from 100 percent pinot noir.

    Pinot Noir from Australia is also in the spotlight these days. Another attraction of Pinot Noir is that it refuses to mix with other varieties and competes with 100% of its own taste. While almost all red wines are made by mixing several varieties, Pinot Noir is a weak-looking but actually strong wine that reveals itself only with its own taste. Perhaps that's why France expresses the Bordeaux wine as a feminine wine and the Brugon wine as a masculine wine.

    As Pinot Noir is a red wine that is close to white wine, it has a wide range of foods to go with. This is because it digests most of the foods that go with white wine and red wine. When people gather at a restaurant and order fish, beef, chicken, and vegetable dishes, they are hesitating which wine to order, but if you order Pinot Noir, you can easily match any food. It can be matched well with various types of cheese such as Edam, Feta, Guda, Switzerland, Monte Jack. Roque forte and Cheddar.
 
 
 
 
 

 

728x90
반응형