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딜리셔스 와인(Delicious Wines)

백포도주의 왕 샤르도네(Chardonnay, King of White Wine)

by 정마에Zeongmae 2024. 2. 19.
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    "만일 샤르도네가 존재하지 않았다면 누군가 발명했어야만 했다"는 말이 있다. 그 정도로 와인의 세계에서 샤르도네는 중요하고도 선호도가 높은 백포도주다. 와인 애호가들 사이에는 ABC란 약자가 꽤 널리 알려져 있는데 바로 '샤르도네만 마셔요(Anything But Chardonnay)'를 뜻하는 말이다.

    샤르도네의 본고장은 프랑스 부르고뉴이지만 프랑스를 벗어나 가장 많이 재배되는 곳은 미국이며, 그중에서도 캘리포니아 주에서 재배되는 샤르도네 양이 프랑스 전체에서 재배되는 양보다 많다. 샤르도네는 기후나 토양에 그다지 크게 영향받지 않고 적응력이 높으며 잘 자라기 때문에 포도를 재배하는 거의 모든 지역에서는 샤도네를 재배할 수 있다. 그리고 웬만큼만 잘 만들어도 마실만하기 때문에 전 세계에서 가장 쉽게 보급되는 와인으로 꼽힌다.
 

▲ 출처: https://www.wine-searcher.com/grape-98-chardonnay



    샤르도네는 다른 백포도주 품종보다 과일향이 많지 않고 맛이 튀어나지 않으며 다소 중성적인 성질을 갖고 있어서 토양과 와인메이커의 취향에 따라 여러 가지 스타일의 샤르도네가 창조될 수 있다. 샤르도네를 말할 때 캘리포니아 스타일, 호주 스타일, 부르고뉴 스타일을 따지는 것은 그에 따라 다른 맛의 샤르도네를 기대할 수 있기 때문이다.

    예를 들어 호주산이나 캘리포니아산 샤르도네는 오크향이 강하고 진하며, 버터와 바닐라 맛이 많이 느껴지는 황금색 백포도주다. 반면 프랑스산이나 이탈리아산 샤르도네는 좀 더 가볍고 과일향이 신선하며 신맛이 강하면서 섬세하다.

    또 샤르도네는 다른 어떤 백포도주보다 오크향과 잘 맞고 쉽게 흡수하는 친화력을 갖고 있기 때문에 오크통에서 오래 숙성했거나 발효까지 오크통에서 한 샤르도네는 리치한 맛과 향이 압도하게 된다. 
 

MASTERPEACE Chardonnay

 
    호주에서는 1980년대 이후 샤르도네 생산량이 꾸준히 늘고 있다. 호주 샤르도네는 초창기 지나친 오크 사용으로 무겁고 부담스러웠으나 점차 부르고뉴 스타일로 변화하며, 멜론, 흰 복숭아 등의 풍미와 좋은 산미를 갖는 와인으로 만들고 있다. 호주에서는 야라 밸리(Yarra Valley), 이든 밸리(Eden Valley)와 아델레이드 힐스(Adelaide Hills)와 서호주에서 우수한 샤르도네가 난다. 

    샤르도네 와인은 스타일이 다양한 만큼 다양한 음식과 함께 즐기기도 알맞다. 샤블리와 굴, 오크 숙성 샤르도네와 게 요리 같은 클래식한 페어링도 많다. 기본적으로 오크 뉘앙스가 적은 샤르도네는 익히지 않거나 살짝 데친 싱싱한 해산물, 초밥, 기름지지 않은 생선 요리와 잘 어울린다. 시원하게 조리한 숏 파스타나 가벼운 샐러드, 피자와도 무난하다. 오크 뉘앙스가 명확한 샤르도네의 경우 크리미한 소스를 쓴 생선 요리나 적절히 양념된 닭고기, 돼지고기와 좋다. 훈제한 생선이나 스파이시한 동남아 요리, 아보카도 등을 사용한 무거운 샐러드와도 괜찮다. 다양한 치즈와 함께 즐길 수도 있다. 보통 가볍고 어린 샤르도네에는 시중에서 흔히 파는 신선한 브리 치즈나 염소 치즈를, 오크 뉘앙스가 있는 샤르도네에는 숙성된 체다나 브리야 사바랭 같은 트리플 크림 치즈를 추천한다. 숙성된 샤르도네라면 블루 치즈와의 페어링도 시도해 볼 만하다.

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zeong.tistory.com

 
https://youtu.be/L0Apji3KiOU?si=RnjsDtN2etG-fJgR


 

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    As the saying goes, "If Chardonnay didn't exist, someone should have invented it." To that extent, in the world of wine, chardonnay is an important and highly favored white wine. Among wine lovers, the acronym ABC is quite widely known, meaning "Anything But Chardonnay."

    The Chardonnay is native to Burgundy, France, but the United States is the most grown outside of France, with the amount of chardonnay grown in California outnumbering that grown in all of France. Chardonnay can be grown in almost any grape-growing region because chardonnay is not very affected by the climate or soil, is highly adaptable, and grows well. And it is considered the most easily distributed wine in the world because it is drinkable even if it is made just as well.

    Chardonnay has a more fruity scent than other white wine varieties, does not have a distinct flavor, and has a somewhat neutral property, so many styles of chardonnay can be created depending on the soil and winemaker's taste. When talking about chardonnay, we consider California, Australian, and Burgundy styles because we can expect different flavors of chardonnay accordingly.

    For example, Australian or California chardonnay is a golden white wine with a strong, strong oak scent, and a lot of butter and vanilla flavors. On the other hand, French or Italian chardonnay is lighter, has a fresh fruit scent, has a strong sour taste, and is delicate.

    In addition, because chardonnay fits better with the oak scent than any other white wine and has an affinity that absorbs easily, chardonnay aged in oak barrels for a long time or in oak barrels until fermentation will be overwhelmed by its rich taste and aroma. 

    In Australia, chardonnay production has been steadily increasing since the 1980s. Australian chardonnay was heavy and burdensome in the early days due to excessive use of oak, but gradually changed to Burgundy style, making it a wine with good acidity and flavor such as melon and white peach. In Australia, excellent chardonnay is produced in Yarra Valley, Eden Valley, Adelaide Hills, and Western Australia. 

    Chardonnay wine has a wide variety of styles, so it is also suitable to enjoy with a variety of foods. There are also many classic pairing, such as chablis and oysters, and oak-aged chardonnay and crab dishes. Basically, chardonnay with little oak nuance goes well with fresh seafood, sushi, and non-greasy fish dishes that are not cooked or lightly blanched. It is also good to have cold short pasta, light salad, or pizza. For chardonnay with clear oak nuance, it is good with fish with creamy sauce, or with properly seasoned chicken and pork. It is also good with smoked fish, spicy Southeast Asian cuisine, or heavy salad with avocado. You can also enjoy it with various cheeses. Lightweight and young chardonnay is usually recommended with fresh brie cheese or goat cheese, while the oak-nued chardonnay with triple cream cheese such as aged cheddar or breea savarin. If you are an aged chardonnay, it is worth trying.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

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