시라(Syrah)는 프랑스 남부 레드 품종이다. 유전자 분석에 따르면, 시라는 두레자(Dureza)와 몽두즈 블랑(Mondeuse Blanc)의 접합종이다.
시라는 색깔이 굉장히 진하고 맛도 강하며 풀바디에 이국적인 맛을 지녔다. 가장 큰 특징으로는 고무 탄 내와 후추향, 스파이스가 느껴진다는 것, 그리고 때로 초콜릿 같은 단맛도 느껴진다. 블랙베리와 블루베리의 맛이 지배적이라는 점에서는 카베르네 소비뇽과 비슷하지만 시라에는 블랙 커런트(black currant)의 맛이 전혀 없고, 멀베리(mulberry: 뽕나무) 맛이 강하다는 점이 큰 차이로 지적된다. 개인적인 인상으로 시라는 카베르네보다 좀 더 육감적이고 노골적으로 느껴진다.
원래 시라는 프랑스 론 밸리(Rhône Valley) 북부와 호주에서 많이 재배되어 온 품종인데 지금은 호주가 시라의 주요 생산지로 부상했다(호주에서는 Shiraz라고 한다). 호주로 전해진 시라는 호주의 다양한 토양과 기후에 적응하며 성공적으로 자리를 잡았다. 호주 외에도 세계 각국의 와인메이커들이 시라에 몰두하기 시작하면서 미국을 비롯하여 칠레, 스페인, 이탈리아, 남아공화국 등지에서 가장 활발하게 재배되고 있는 적포도 품종의 하나가 되었다.
시라는 아주 홍미로운 와인이다. 재배지역의 토양에 따라, 날씨에 따라, 또한 와인메이커가 빚어내는 스타일에 따라 맛이 크게 달라지기 때문이다. 프랑스 시라, 호주 쉬라즈, 미국 시라가 다 다르고, 프랑스 론 지방에서도 북부 론의 시라와 남부 론의 시라가 다르다.
호주산은 프랑스산보다 더 달고 진한데 호주산도 남부 스타일과 남동부 스타일이 또 다르다. 호주의 쉬라즈는 맛이 아주 진하고 이국적이며 아주 진한 검보라색에 굉장히 달큼한 맛, 캘리포니아 진판델과 비슷하게 느껴질 정도의 진득한 초콜릿 맛과 함께 남반구의 이국적 향이 압도적이다. 어찌나 풍만하고 요염한지 커피로 치면 진한 에스프레소 한 잔을 입에 머금은 듯 강렬한 맛이다.
최상급 시라 와인은 꼬뜨 로띠(Côte-Rotie), 에르미타쥬(Hermitage), 생 조세프(Saint Joseph)에서 찾을 수 있다. 이런 와인들은 수십 년이 넘는 장기 숙성 잠재력을 지니며, 숙성된 시라는 자두, 스파이스 풍미가 멋스럽다. 시라는 그르나슈, 무르베드르, 까리냥, 쌩쏘 등 다른 품종과 자주 블렌딩 된다.
시라는 검은 과실, 꽃 향이 강렬하며, 후추와 허브 향을 드러낸다. 경우에 따라, 시라 와인에서 블랙 커런트와 감초, 훈연향을 느낄 수 있다. 주로 높은 탄닌감과 산도, 블랙베리, 다크 초콜릿 아로마를 지닌다. 중간 기후대에서는 민트, 유칼립투스, 훈제한 고기, 검은 후추 등의 아로마를 가지며, 더운 기후대에서는 감초, 정향을 가진다. 숙성 시 가죽, 흙, 젖은 나뭇잎의 향을 가진다.
최근 들어 와인전문가들은 서늘한 지역에서 재배된 시라에 주목하고 있다. 더운 지역에서 자란 시라는 과일향이 진하고 부드럽지만, 서늘한 지역에서 자란 시라는 산도와 탄닌이 풍부하여 색다른 스타일의 드라이한 시라를 만들 수 있기 때문이다.
숙성된 시라 와인은 양고기와 잘 어울리며, 맛이 날카로운 체다(Sharp Cheddar), 에담(Edam), 구다, 까망베르, 드라이한 몬터리 잭(Dry Monterey Jack), 파미잔(Parmesan) 치즈와 좋은 궁합을 이룬다.
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Syrah is a southern French red breed. According to genetic analysis, Syrah is a conjugate species of Dureza and Mondeuse Blanc.
The color and flavor of the sira is very dark and strong, and the full body has an exotic taste. The biggest feature is that it has a rubbery smell, pepper scent, and spice, and sometimes a chocolatey sweetness. It is similar to Cabernet Sauvignon in that the flavors of blackberries and blueberries dominate, but the Syrah has no taste of black current and has a strong Mulberry flavor. In my personal impression, the Syrah feels more meaty and explicit than the cabernet.
Originally, the Syrah was widely cultivated in northern France's Rhône Valley and Australia, but now Australia has emerged as a major producer of the Syrah(called Shiraz in Australia). The Syrah, which was handed down to Australia, has successfully established itself by adapting to Australia's diverse soil and climate. In addition to Australia, winemakers around the world have begun to immerse themselves in sira, making it one of the most actively cultivated red grape varieties in the United States, Chile, Spain, Italy, and South Africa.
Syrah is a very red wine. This is because the taste varies greatly depending on the soil of the cultivation area, the weather, and the style of the winemaker. France's Syrah, Australia's Shiraz, and the United States' Syrah are all different, and in the French Rhone region, the Syrah of Northern Rhone and the Syrah of Southern Rhone are also different.
Australian products are sweeter and thicker than French products, but Australian products are also different in southern and southeastern styles. Australian shiraz has a very rich, exotic, very dark black purple, very sweet taste, and a rich chocolate taste that makes it feel like California's Zinfandel, and the exotic scent of the southern hemisphere is overwhelming. It's so rich and charming that when it comes to coffee, it tastes as strong as if you have a strong cup of espresso in your mouth.
The finest Syrah wines can be found in Côte-Rotie, Hermitage, and Saint Joseph. These wines have a long-term aging potential of over decades, and the ripe Syrah has a wonderful plum and spice flavor. Syrah is often blended with other varieties such as Grenache, Murvedre, Carinyang, and Vungso.
Syrah has a strong black fruit and flower scent, revealing the scent of pepper and herbs. In some cases, you can feel the blackcurrant, licorice, and smoked scent in Syrah wine. Mainly, it has a high tannin sensation, acidity, blackberry, and dark chocolate aroma. In the middle climate zone, it has aromas such as mint, eucalyptus, smoked meat, and black pepper, while in the hot climate zone, it has licorice and cloves. It has the scent of leather, soil, and wet leaves when matured.
Recently, wine experts are paying attention to Syrah grown in cool areas. This is because Syrah grown in hot areas has a strong and soft fruit scent, but Syrah grown in cool areas is rich in acidity and tannins, which can create a different style of dry Syrah.
The aged Syrah wine goes well with lamb, and it goes well with sharp-tasting cheddar, Edam, Guda, Camembert, Dry Monterey Jack, and Parmesan cheese.
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