
차는 천천히 흐르는 시간처럼 은은한 향과 함께 차분하고 천천히 마셔야 합니다. 그러나 차의 향을 즐기는 과정에서 우리는 때때로 실수로 차를 우려내는 몇 가지 잘못을 범하곤 합니다. 이러한 실수는 차의 본질을 흐려서 차에 대한 진정한 경험에 영향을 미칠 수 있답니다.
지금부터 바르게 차를 우려내는 방법을 알아볼까요?
1. 차를 너무 오래 우려내는 것은 올바르지 않아요.
차를 우려내는 시간은 차의 맛에 영향을 미치는 중요한 요소 중 하나랍니다. 차를 너무 오랫동안 길게 우려내면 맛이 씁쓸하게 될 수 있습니다. 물에 찻잎의 성분이 녹아나는 속도는 제한적이에요. 그래서 너무 긴 시간 동안 차를 우려내는 건 차의 맛에 영향을 미치게 되죠. 차마다 우려내는 시간이 다르기 때문에 차의 종류에 따라 차를 우려내는 시간을 합리적으로 파악하여 찻물의 균형을 더 잘 잡아야 맛있는 차를 즐길 수 있답니다.
2. 진한 차가 무조건 좋은 건 아니에요.
진한 차는 맛이 강해요. 하지만 그렇다고 해서 더 좋은 건 아니랍니다. 어떤 사람들은 진한 차의 맛을 추구하지만 차의 섬세한 향을 무시할 순 없거든요. 너무 진한 차는 차의 쓴맛과 떫은맛을 너무 많이 만들어 본래의 향을 덮을 수 있어요. 차를 우려낼 때 차의 양을 적당히 줄여 찻물의 균형과 조화를 만들 수 있답니다.
3. 끓는 물에 차를 우려내는 것이 좋아요.
차를 우려내는 적절한 온도는 차의 종류에 따라 달라요. 일반적으로 녹차는 낮은 수온(약 80°C)이 필요하고 홍차와 흑차는 더 높은 수온(100°C)이 필요해요. 차에 맞는 수온은 차를 완전히 펴서 가장 맛있는 향과 맛을 낼 수 있어요.
4. 뜨거운 차를 즐겨 마시는 건 피해야 해요.
어떤 사람들은 뜨거운 차가 몸을 따뜻하게 할 수 있다고 생각하며 뜨거운 차를 마시는 걸 좋아해요. 그러나 뜨거운 차는 구강 점막을 손상시켜 불편함을 유발할 수 있답니다. 심하면 식도암을 일으킬 수도 있어요. 찻물이 식을 때까지 적당히 기다린 후 마시면 화상을 피할 수 있을 뿐만 아니라 차의 향을 더 잘 음미할 수 있답니다.
차를 마식 때 올바르게 차를 우려내는 것이 차의 원래 맛과 영양을 보장하는 열쇠라고 할 수 있어요. 다구(茶具)를 잘 선택하고 정확한 수온과 우려내는 시간을 익히면, 고요함 속에 피어나는 차향과 입안에 퍼지는 만족을 맛볼 수 있답니다. 차를 음미하는 것은 향과 맛을 음미할 뿐만 아니라 삶을 음미하는 것이라고 할 수 있어요. 바르게 차를 우려내고 마시며 차의 아름다움을 느끼는 일상이 되길 바랍니다.
https://youtu.be/6fFjhWZYm8w?si=XcWlescpwuq7atT5
Tea should be drunk slowly and calmly, with a gentle aroma, like time flowing slowly. However, in the process of enjoying the aroma of tea, we sometimes make mistakes in brewing tea. These mistakes can blur the essence of tea and affect the true experience of tea.
Let's learn how to brew tea correctly from now on.
1. It is not right to brew tea for too long.
The brewing time is one of the important factors that affect the taste of tea, but brewing tea for too long can make the tea bitter. The speed at which the ingredients of tea leaves dissolve in water is limited. Therefore, brewing tea for too long will affect the taste of tea. Since the brewing time is different for each tea, you should reasonably determine the brewing time according to the type of tea and better balance the tea water to enjoy delicious tea.
2. Strong tea is not necessarily good.
Strong tea has a strong taste. However, that does not mean it is better. Some people pursue the taste of strong tea, but you cannot ignore the delicate aroma of tea. Too strong tea can create too much bitterness and astringency in the tea, covering up the original flavor. When brewing tea, you can reduce the amount of tea appropriately to create balance and harmony in the tea.
3. It is better to brew tea in boiling water.
The appropriate temperature for brewing tea varies depending on the type of tea. Generally, green tea requires low water temperature (about 80°C), while black tea and dark tea require higher water temperature (100°C). The water temperature appropriate for the tea can fully open the tea and bring out the most delicious flavor and taste.
4. Avoid drinking hot tea.
Some people like to drink hot tea because they think it can warm their bodies. However, hot tea can damage the oral mucosa and cause discomfort. In severe cases, it can even cause esophageal cancer. Waiting until the tea water cools down before drinking not only prevents burns, but also allows you to enjoy the flavor of the tea better.
When drinking tea, brewing tea correctly is the key to ensuring the original taste and nutrition of the tea. If you choose the right tea utensils and learn the correct water temperature and brewing time, you can enjoy the tea fragrance blooming in silence and the satisfaction spreading in your mouth. Savoring tea is not only about savoring the fragrance and taste, but also about savoring life. I hope that you can make a daily routine of brewing and drinking tea correctly and feeling the beauty of tea.
'흑차 이야기' 카테고리의 다른 글
6대 차의 특징 (24) | 2025.04.05 |
---|---|
한국차의 역사 (23) | 2025.04.02 |
뇌건강은 고마이계 흑차로 지키세요(Protect your brain health with Gomaerxi Dark tea) (41) | 2025.03.25 |
차의 개념(The concept of tea) (34) | 2025.03.23 |
흑차만 있으면 모든 것이 좋다(Everything is good as long as you have Dark tea) (23) | 2025.03.18 |