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흑차 이야기

좋은 흑차는?!(What about good Dark tea?!)

by 정마에Zeongmae 2025. 1. 21.
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    어떤 흑차가 좋은 차일까요? 오늘은 좋은 흑차를 고르는 방법을 '외형 - 향 - 색 - 맛'에 따라 간단하게 살펴보려고 합니다.

    1. 외형

    우선 긴압차부터 알아 볼까요? 긴압차는 벽돌처럼 압축된 차로 복전차가 대표적이랍니다. 좋은 차는 표면이 매끈하고 모서리가 명확하며 측면에 균열이 없고 잘게 부서진 찻잎이 거의 없습니다. 그리고 산차의 경우는 줄무늬가 균일하고 기름기가 많은 것이 좋은 차입니다.

    고품질 복전차와 천량차를 예로 들면 '금화균'이 밝고 입자가 크고 풍성한 것이 중요한 특징입니다.

    2. 향

    좋은 흑차는 금화균 향과 소나무 훈연 향이 은은하게 납니다. 복전차와 천량차를 예로 들면 둘 다 은은한 향이 있어 냄새를 맡으면 기분이 상쾌해집니다.

    그리고 우려낸 찻물의 향도 중요한 식별 기준이 될 수 있는데, 예를 들어 잘 숙성된 흑차의 찻물은 처음엔 향이 부드럽고 강성이 약하며 중기에는 숙성된 향이 나며 후기에는 숙성된 향이 두드러지고 부드러운 향이 납니다.

    3. 색

    색상을 구별하려면 말린 차의 색과 우린 후 찻물의 색을 봐야 합니다.. 좋은 품질의 흑차는 대부분 짙은 갈색 또는 기름진 검은색이며 찻잎 표면은 매우 광택이 있어 보입니다. 그리고 우려낸 후 찻물의 색은 밝은 주황빛이 도는 호박색으로 수정같이 맑습니다. 좋은 흑차는  찻물의 색은 마치 와인이나 잘 숙성된 위스키처럼 그 색이 아름답습니다.

    4. 맛

    고급 흑차는 그 맛이 신차는 달콤하거나 약간 떫은 반면, 오래된 차는 매우 부드럽고 입안에 달콤한 맛이 오래도록 남습니다. 잘 숙성된 흑차는 처음엔 달고 촉촉하며 매끄럽고 두툼하지만 느끼하지 않고 뒷맛이 달고, 중기에는 순수하고 상쾌하며 입안에서 녹고, 후기에는 찻물의 색이 옅어진 후에도 차맛이 여전히 달고 순수하며 잡맛이 없습니다.

2025.01.19 - [흑차 이야기] - 흑모차(黑毛茶 Raw dark green tea)란 무엇인가

 

흑모차(黑毛茶 Raw dark green tea)란 무엇인가

흑모차란 찻잎을 초제가공하여 긴압차를 만들기 전의 물리적 압제(压制)를 받지 않은 원료화 흑차를 가리킨다. 외형이 굵고 잎이 넓으며, 흑갈색에 기름기가 돌아 윤택하다. 호남흑모차는 보통

zeong.tistory.com

https://youtu.be/rceJ5eNbsjw?si=BUToAEUoDgvnJaod

 


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    What kind of Dark tea is good? Today, we will briefly look at how to choose good Dark tea based on 'appearance - fragrance - color - taste'.

    1. Appearance

    First, let's look at long-pressed tea. Long-pressed tea is a type of tea that is compressed like a brick, and Fuqian tea is a representative example. Good tea has a smooth surface, clear edges, no cracks on the sides, and almost no broken tea leaves. In the case of mountain tea, good tea has even stripes and is oily.

    For example, high-quality Fuqian tea and Cheonryang tea, the important characteristics are that the 'geumhwagyun' is bright, and the particles are large and rich.

    2. Fragrance

    Good Dark tea has a faint scent of Geumhwagyun and pine smoke. For example, Fuqian tea and Cheonryang tea both have a faint scent, so when you smell them, you feel refreshed.

    And the scent of the brewed tea can also be an important identification criterion. For example, the tea of ​​well-aged black tea has a soft and weak scent at first, a mature scent in the middle, and a prominent and soft scent in the later stage.

    3. Color

    To distinguish the color, you need to look at the color of the dried tea and the color of the brewed tea. Most good-quality Dark teas are dark brown or oily black, and the surface of the tea leaves looks very glossy. And the color of the brewed tea is bright orange-colored amber, as clear as crystal. The color of the tea of ​​good black tea is beautiful, like wine or well-aged whiskey.

    4. Taste

    The taste of high-quality Dark tea is sweet or slightly bitter when new, while the taste of old tea is very soft and the sweet taste lingers in the mouth for a long time. Well-aged Dark tea is sweet and moist at first, smooth and thick, but not greasy, with a sweet aftertaste, pure and refreshing in the middle, and melts in the mouth, and in the later stage, even after the color of the tea water has faded, the tea taste is still sweet and pure, without any impurities.

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