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흑차 이야기

안화흑차와 보이차는 어떻게 다른가?(What is the difference between Anhua Dark Tea and Pu-erh Tea

by 정마에Zeongmae 2024. 12. 24.
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    전통적인 보이차는 '진청차(滇青茶)'라고 불리며, 안화흑차는 처음 가공 과정에서 특징적인 공법이 악퇴(渥堆)에 있다.  보이차의 원료인 청모차는 맛이 강하고 씁쓸한 반면, 대신 안화흑모차는 순하고 쓴맛이 가벼운데 이는 안화흑모차 신제품과 보이생차와의 차이이다.

    저장 과정에서는 모두 비효소적 산화와 미생물의 작용을 품질변화의 메커니즘으로 삼았지만, 모차 가공 과정에서 형성되는 물질의 유질과 양의 차이(둘 다 메커니즘에 따라) 때문에 그 산물이 달라진다. 이것이 오래 묵은 안화흑차가 운남의 오래 묵은 생차와 구별되는 중요한 점이다.

    1973년 발효 공법을 적용한 보이차의 발효는 고온 고습 상태에서 이루어지는데, 이는 안화흑모차 가공과정에서의 악퇴 공법과는 큰 차이가 있다. 보이차의 반응기질은 청모차 기반 위에 세워진 반응물이며 안화흑차는 살청 후 반제품이 반응물로 되어 있는데, 둘은 서로 다른 조건일 수밖에 없다.

    호남농업대 온경영(温琼英) 교수에(温琼英) 따르면 보이차 발효 과정에서 미생물은 흑국효소가 우세한 반면, 안화흑차는 가사효모균이 주종이다. 이러한 차이 때문에 찻잎 자체의 물질적 변화, 대사 산물 모두에 일정한 차이가 있다. 그리고 보이차와 안화흑차의 잎 원료 차이도 찻물 농도, 색택 및 내포성에서 확연히 차이가 나는 원인이다. 보이차는 대엽종으로, 중소 잎종보다 폴리페놀 함유량이 높아 차의 탕농도, 차의 탕색, 내포성이 호남 흑차보다 강하다.


    안화흑차와 보이차의 차이를 개략적으로 정리하면 다음과 같다.

    1. 탕색의 차이 : 안화흑차는 오렌지 또는 호박색이며 보이차는 청인디고에서 율홍, 진홍, 칙칙한 빨강을 보인다.

    2. 맛의 차이 : 안화흑차는 입안에서 달콤하고 순수한 맛이 나고, 보이차는 맛이 강하다.

    3. 향기의 차이 : 안화흑차는 전반적으로 탁 트이고 시원한데 반해 보이차는 향이 상당히 복잡하며 지역공법보관장소보관 년대 등의 요인에 따라 향이 달라지며 전체적으로 풍부하고 무겁다

    4. 효능의 차이 : 우선 차성질에서 현대식 보이숙차(특히 여러 해 묵은 보이차)를 마시면 발열감이 있고, 안화흑차는 마시면 편안하고 시원하며 갈증을 해소해 준다. 또한 안화흑차(특히 오래 묵은 안화흑차)는 위장병 치료에 탁월하다. 둘 다 혈압과 피지를 낮추는 효능이 있어 몸을 건강하게 하고 오랫동안 마실 수 있는 건강 음료다. 또 안화흑차는 혈당을 낮추고 당뇨병을 치료하는 데 효능이 있다.

2024.12.21 - [흑차 이야기] - 안화흑차의 악퇴발효(渥堆发酵)공법(Anhua Dark Tea’s Fermentation Method Agtoe)

안화흑차의 악퇴발효(渥堆发酵)공법(Anhua Dark Tea’s Fermentation Method Agtoe)

안화흑차는 후발효차로서 안화흑차는 후난성 익양시 안화현 지방을 중심으로 해서 광서, 광동을 포함해서 성장해 왔다. 그리고 보이차는 윈난성 보이지방을 중심으로 성장해 왔다. 이 두가지의

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https://youtu.be/75joH7kGXlw?si=Ro6-XK7Ld6MhAD1o

 


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    Traditional Pu'er tea is called 'Jinqing tea (滇青茶)', and Anhua black tea has a characteristic process in the initial processing process of Agtoe (渥堆). The raw material of Pu'erh tea, green tea, has a strong and bitter taste, while Anhua Dark tea has a mild and light bitter taste. This is the difference between the new Anhua black tea and Pu-erh raw tea.

    In the storage process, both non-enzymatic oxidation and microbial action are used as the mechanisms for quality changes, but the difference in the quality and quantity of substances formed during the processing of the raw tea (both according to the mechanism) causes the product to be different. This is an important point that distinguishes old Anhua Dark tea from old Yunnan raw tea.

    The fermentation of Pu-erh tea, which applied the fermentation process in 1973, is carried out under high temperature and high humidity conditions, which is very different from the Agtoe (渥堆) process in the processing of Anhua dark tea. The reaction substrate of Pu-erh tea is a reactant built on the basis of green tea, while the semi-finished product of Anhua Dark tea is a reactant after killing the green tea, so the two cannot but have different conditions.

    According to Professor On Kyung-young of Honam Agricultural University, in the fermentation process of Pu-erh tea, black enzyme is dominant among microorganisms, while in Anhua Dark tea, yeast is the main species. Due to these differences, there are certain differences in the material changes of the tea leaves themselves and in the metabolites. In addition, the difference in the raw materials of Pu-erh tea and Anhua Dark tea is the cause of the clear difference in the concentration, color, and inclusion of tea water. Pu-erh tea is a large-leaf variety, and has a higher polyphenol content than small and medium-leaf varieties, so the concentration, color, and inclusion of tea water are stronger than those of Honam Dark tea.

    The differences between Anhua Dark tea and Pu-erh tea can be summarized as follows.

    1. Difference in color: Anhua Dark tea is orange or amber, while Pu-erh tea is blue, indigo, red, crimson, and dull red.

    2. Difference in taste: Anhua Dark tea has a sweet and pure taste in the mouth, while Pu-erh tea has a strong taste.

    3. Difference in fragrance: Anhua Dark tea is generally open and refreshing, while Pu-erh tea has a considerably complex fragrance, and the fragrance varies depending on factors such as region, manufacturing method, storage location, and storage period, and is overall rich and heavy.

    4. Difference in efficacy: First of all, in terms of tea properties, drinking modern Pu-erh tea (especially Pu-erh tea aged for several years) will cause a fever, while drinking Anhua Dark tea comfortably will be refreshing and quench your thirst. Pu-erh tea has a unique effect in terms of protecting the stomach, as it does not irritate the stomach and does not cause stomach damage even if consumed for a long time. Anhua Dark tea (especially Anhua Dark tea aged for a long time) is excellent for treating stomach diseases. Both are healthy drinks that can be consumed for a long time as they have the effect of lowering blood pressure and sebum, and are good for the body. Also, Anhwa Dark Tea is effective in lowering blood sugar and treating diabetes.

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