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흑차 이야기

복전차 한 잔에 녹이는 겨울 아침(A winter morning melting in a cup of Fujian tea)

by 정마에Zeongmae 2024. 12. 1.
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    차의 준비(배차, 备茶)

    복전차는 압력을 가해 벽돌 모양으로 만든 차입니다. 촘촘하고 면이 평평하며 모서리가 뚜렷하고 두께가 일정하며 색이 흑갈색 또는 황갈색이며 금화의 양이 많고 알갱이가 크고 마른 냄새가 나는 것이 차인(茶人)들이 한결같이 인정하는 좋은 복전차입니다.
    먼저 복전차를 냄새가 나지 않는 새하얀 종이 위에 놓거나 차 접시에 평평하게 놓습니다. 그리고 차칼로 복전차를 쪼개서 떼어내야 하는데, 이때 차의 모양을 최대한 유지해야 합니다. 방법은 한 손으로 복전을 누르고 다른 손으로 차칼을 들고 복전 옆면에서 칼을 넣어 찻잎의 압착 무늬를 따라 한쪽으로 힘을 주어 차를 집어 들어야 합니다.
    차를 쪼개서 덜어낼 때는 반드시 힘을 너무 많이 쓰지 않고 부드럽게 해야 하며, 옆면에서 비틀어 약 5g 정도를 떼어내는 것이 좋습니다.
 

 
    다구(茶具, 차를 우려내는 도구)

    복전차를 우려낼 때는 찻물을 걸러낼 수 있는 다구를 사용해야 합니다. 일반적으로 뚜껑이 있는 그릇(차호), 자사호, 도자기 주전자 또는 유리포트를 사용합니다.

   

    차를 끓일 때는 연수, 샘물, 정제수, 광천수를 사용해야 합니다. 미네랄이 풍부하고 단맛이 나는 물일수록 차의 맛을 완벽하게 끌어내며 찻물의 색 또한 아름답게 나타납니다.

    수온

    수온은 복전차를 우려내는 데 매우 중요하며 찻물의 향과 맛에 직접적인 영향을 줄 수 있습니다. 후발효 차인 복전차는 찻잎의 향 물질을 자극하고 내용물을 제대로 우려내기 위해 100°C의 끓는 물에 담가야 합니다.

    따뜻한 잔(온배, 溫杯)

    자사호 등의 다구에 차를 넣기 전에 끓는 물로 그릇과 뚜껑을 잘 데워 온도를 높인 후 빠르게 물을 버립니다. 이를 통해 다구의 냄새를 제거하고 찻잎을 깨울 수 있으며, 차의 색과 향을 제대로 우려내는 데 도움이 됩니다.

    차 넣기

    차의 투입량에 대한 통일된 기준이 없습니다. 복전차를 우려낼 때 일반적으로 뚜껑이 있는 110ml 차호에 5g 정도면 적당합니다. 찻물의 담백함이나 진함은 개인의 취향에 따라 조절해야 하며 매번 우려내는 시간을 조정하여 배합할 수도 있습니다. 몇 번 더 우려내면 대략적으로 찻잎을 얼마나 넣어야 하는지 알 수 있습니다.

    물 넣기

    복전차를 우려낼 때는 물을 일정한 속도 천천히 주입해야 하며, 물과 차의 상대적인 운동을 최소화하여 충분히 천천히 넣는 것이 좋습니다. 세차게 넣어 찻물과 심지어 찻잎까지 한꺼번에 뒤집어지지 않도록 해야 합니다.

     찻물 우려내기

    복전차는 조금은 싱겁게 마시는 것이 좋은 데(물론 개인의 취향에 따라 다르지만) 이것은 1~5차 담글 때 너무 오래 담그지 않는 것을 말하며, 일반적으로 5초 정도가 좋습니다. 그렇지 않으면 농도가 너무 강하면 맛에 영향을 미칩니다. 복전차는 잘 우려지는 성질을 가지고 있어 10여 번 우려내도 풍미가 사라지지 않습니다. 우려내는 횟수가 증가함에 따라 차를 우려내는 시간을 적절하게 연장할 수 있습니다.

    찻물 끓이기

    흑차를 끓여서 마시면 더 빨리 맛이 나고 더 강한 맛이 나기 때문에 이 방법도 차인들은 좋아합니다. 흑차는 일반적으로 눌러 기왓장, 벽돌 및 기타 형태로 압착되기 때문에 끓이는 방법을 사용하면 더 빨리 맛을 내고 더 깊은 맛을 낼 수 있습니다.
    차인들에게 '유근법(뿌리 보류 방법)'을 추천합니다. 즉 흑차가 찻물을 낼 때 찻주전자에 있는 차를 다 붓지 말고 물을 조금 남겨두는 것을 '뿌리 남기기'라고 하고, 남은 찻물을 모탕이라고도 합니다. 모탕의 역할은 찻물의 전반적인 스타일과 맛을 연장하고 찻물의 맛을 유지하며 크게 흔들리지 않고 빠르게 느껴지지 않는 것입니다. 유근법은 차의 풍미를 지속할 수 있을 뿐만 아니라 차의 거품을 더 잘 견딜 수 있도록 합니다.

    차 마시기

    차를 따를 때는 차향이 흩날리는 것을 방지하기 위해 낮게 눕혀야 하며, 찻잔을 사용하는 것이 좋습니다. 복전차의 탕색은 황금빛이 도는 밝은 색상으로 오래된 위스키와 같아 보기에 좋으며, 순수한 맛과 강한 금화향에 송연향이 뚜렷하여 눈과 코와 입이 즐거운 차입니다.

2024.11.25 - [흑차 이야기] - 차를 우려내는 마음가짐(The mindset of brewing tea)

차를 우려내는 마음가짐(The mindset of brewing tea)

차를 우려내는 일은 아주 간단한 합니다. 차를 좋아하는 사람은 거의 매일 차를 우립니다. 차를 넣고, 물을 붓고, 기다리고, 차를 따르는 것이 차를 우려내는 전 과정입니다. 단순한 일일수록 잘

zeong.tistory.com

https://youtu.be/D6UjWl_eabw?si=6QyP7NDK-ipyA9RK

 


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    Preparation of tea (备茶)

    Fujian tea is a tea that is pressed into the shape of a brick. The tea that is dense, flat, has distinct edges, is evenly thick, is dark brown or yellowish brown in color, has a lot of gold coins, and has large grains and a dry smell is a good Fujian tea that is unanimously acknowledged by tea people.

    First, place the Fujian tea on a piece of pure white paper that does not smell or place it flat on a tea plate. Then, split the Fujian tea with a tea knife and remove it. At this time, the shape of the tea should be maintained as much as possible. The method is to press the Fujian with one hand, hold the tea knife with the other hand, insert the knife from the side of the Fujian, and apply force to one side to pick up the tea along the pressed pattern of the tea leaves.

    When splitting and removing the tea, be sure not to use too much force and do it gently. It is recommended to twist it from the side and remove about 5g.

    Tea utensils (tea brewing tools)

    When brewing tea, you should use a tea utensil that can filter the tea water. Generally, a lidded bowl (chaho), a teapot, a ceramic kettle, or a glass pot are used.

    Water

    When brewing tea, you should use soft water, spring water, purified water, or mineral water. The water rich in minerals and sweeter it is, the more it perfectly brings out the flavor of the tea, and the color of the tea water also appears beautiful.

    Water temperature

    Water temperature is very important when brewing tea and can directly affect the aroma and taste of the tea water. As a post-fermented tea, teapots should be soaked in boiling water at 100°C to stimulate the aromatic substances in the tea leaves and properly brew the contents.

    Warm cup (onbae, 溫杯)

    Before putting tea in a tea utensil such as a teapot, heat the bowl and lid with boiling water to raise the temperature, and then quickly drain the water. This will remove the smell of the teapot, awaken the tea leaves, and help to properly brew the color and aroma of the tea.

    Pour the tea

    There is no unified standard for the amount of tea to be added. When brewing Fujian tea, 5g is generally appropriate for a 110ml teapot with a lid. The lightness or richness of the tea water should be adjusted according to personal taste, and the brewing time can be adjusted each time to mix. After brewing a few more times, you will know roughly how much tea leaves to add.

    Pour the water

    When brewing Fujian tea, you should pour the water slowly and steadily, and it is recommended to pour it slowly enough to minimize the relative movement of the water and tea. Pour it thoroughly so that the tea water and even the tea leaves do not turn over at the same time.

    Pour the tea water

     It is better to drink Fujian tea a little blandly (of course, this varies depending on personal taste), which means not steeping it for too long when steeping for 1 to 5 times, and generally 5 seconds is good. Otherwise, if the concentration is too strong, it will affect the taste. Fuxian tea has a property of being easily steeped, so even if you steep it more than 10 times, the flavor will not disappear. As the number of steeping times increases, you can appropriately extend the time for steeping the tea.

    Brewing tea water

    Brewing black tea and drinking it makes it taste better and has a stronger flavor, so this method is also popular with tea lovers. Dark tea is usually pressed into tiles, bricks, and other shapes, so the boiling method can make it taste better and have a deeper flavor.

     I recommend the 'Yu-geun method (root retention method)' to tea lovers. That is, when dark tea is brewed, do not pour all the tea in the teapot, but leave a little water, which is called 'root retention', and the remaining tea water is also called motang. The role of motang is to extend the overall style and flavor of the tea water, maintain the flavor of the tea water, and not shake much or feel fast. The motang method can not only maintain the flavor of the tea, but also better withstand the foam of the tea.

    Drinking tea

    When pouring tea, it should be placed low to prevent the tea scent from scattering, and it is recommended to use a teacup. The color of the Fujian tea is a bright golden color, like old whiskey, and it looks good. It has a pure taste and strong gold scent, and the scent of pine is distinct, making it a tea that is pleasing to the eyes, nose, and mouth.

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