차를 우려내는 일은 아주 간단한 합니다. 차를 좋아하는 사람은 거의 매일 차를 우립니다. 차를 넣고, 물을 붓고, 기다리고, 차를 따르는 것이 차를 우려내는 전 과정입니다. 단순한 일일수록 잘하기가 더 어렵습니다. 차를 우려내는 과정에서 사람마다 기분, 마음가짐, 차를 우려내는 행위, 맛도 다릅니다.
찻잎 한 줌을 집어서 차호에 담고 물을 부어 차를 우려 보세요.. 차 맛이 너무 약하면 잠시 더 담가두면 되고, 차 맛이 너무 강하면 차를 덜 넣거나 물을 더 넣어도 됩니다. 사실 일상의 모든 작은 일도 마음을 가득 담아서 잘하면 수련이고 수신입니다. 그럼 어떻게 하는 것이 마음을 담아 좋은 차를 만드는 것일까요?
존중하세요.
손에 든 차나 다기가 아무리 익숙하더라도 차를 만들 때마다 존중해야 합니다. 차의 양을 세심하게 조절하고, 차를 세심하게 느끼고, 차의 맛 변화를 세심하게 경험하고, 물의 양과 차를 담그는 시간을 적절하게 해양 합니다. 물을 부을 때마다, 차를 부을 때마다 마음은 물을 따라야 하고, 물은 마음을 따라야 합니다.
인내심을 가지세요.
내 앞에 있는 것이 소위 유명한 차, 고급 차, 비싼 차, 아주 평범한 차, 또는 눈에 띄지 않는 차일 수 있습니다. 어떤 차가 되었든 일관되게 행동하고 평소처럼 조심스럽게 다루세요. 차를 우릴 때 차가 좋은지 나쁜지는 중요하지 않고, 차를 대하는 태도가 중요합니다. 찻잔을 들어 올릴 때마다 차를 맛보는 것이 아니라, 차가 기분과 수양을 시험하고 있다고 말하는 것이 좋습니다.
차를 대하는 방법에 따라 차에서 나오는 맛이 결정됩니다. 차를 마시며 종종 차의 달인이자 차 시음의 달인이라도 된 것처럼 행동하곤 합니다. 차를 가리키며 이 차가 얼마나 좋은지 말하고, 다른 차와 비교하여 평가합니다. 오직 차만이 말을 하지 않고 조용히 견디고, 조용히 자신을 풀어줍니다. 차를 스승으로 삼으면 존중하는 법과 인내하는 법을 배울 수 있습니다.
https://youtu.be/75joH7kGXlw?si=yU6b0cuyOQcjpAtT
2024.11.20 - [흑차 이야기/차 명상] - 차와 인생
Making tea is very simple. People who love tea make tea almost every day. Putting tea in, pouring water, waiting, and pouring tea are the entire process of making tea. The simpler the task, the harder it is to do well. In the process of making tea, each person has different feelings, mindsets, actions of making tea, and tastes.
Pick up a handful of tea leaves, put them in a teapot, pour water, and brew the tea. If the tea flavor is too weak, steep it for a while longer. If the tea flavor is too strong, put less tea or add more water. In fact, if you do all the little things in your daily life with full heart, it is training and self-cultivation. So how do you make good tea with heart?
Respect.
No matter how familiar the tea or tea set in your hand is, you should respect it every time you make tea. Carefully adjust the amount of tea, feel the tea carefully, experience the changes in the taste of the tea carefully, and adjust the amount of water and steeping time appropriately. Every time you pour water, every time you pour tea, your heart should follow the water, and the water should follow your heart.
Be patient.
What is in front of me may be a so-called famous tea, a luxury tea, an expensive tea, a very ordinary tea, or an unremarkable tea. No matter what the tea is, act consistently and treat it with the same care as usual. When brewing tea, it does not matter whether the tea is good or bad, but the attitude towards the tea that matters. It is better not to taste the tea every time you lift the teacup, but to say that the tea is testing your mood and cultivation.
The way you treat the tea determines the taste that comes out of the tea. When drinking tea, we often act as if we are masters of tea and masters of tea tasting. We point to the tea and say how good it is, and evaluate it by comparing it with other teas. Only the tea does not speak, but quietly endures and quietly releases itself. If you take tea as your teacher, you can learn how to respect and how to tolerate.
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