미네랄 함량이 너무 많은 물을 일반적으로 경수라고 합니다. 이 물로 우려낸 찻물은 색이 어둡고 향이 뚜렷하지 않으며 맛이 상쾌하지 않아 차를 우려내기에 적합하지 않습니다. 일반적으로 연수라고 하는 미네랄 함량이 낮은 물은 차의 본질을 표현하기 쉬워 차를 우려내기에 적합합니다.
물에 염소와 같은 소독제가 포함되어 있는 경우 활성탄을 사용하여 여과하거나 물을 받아 하루 정도 묵힌 뒤 끓여 차를 우려 마시기는 것이 좋습니다. 소독제는 찻물의 맛과 품질을 직접적으로 방해하기 때문입니다.
공기 함량이 높은 물은 차 향의 휘발에 유리하고 맛의 활성이 강합니다. 일반적으로 '살아있는 물'은 주로 높은 공기 함량으로 인해 차를 우려내는데 도움이 됩니다. 또 물을 오래 끓이면 안 된다고 하는데 이는 오래 끓이면 공기 함량이 낮아지기 때문입니다.
2025.02.15 - [Business] - 티커넥터 1기 2회차 교육
티커넥터 1기 2회차 교육
지난 주에 이어 오늘도 티커넥터(Tea-Connector) 교육이 여의도에 있는 (주)한국고마이계의 세미나실과 차실에서 있었어요. 오늘도 차를 생활 속에 자리잡게 하기 위해 티커넥터의 길을 가고자 하는
zeong.tistory.com
https://youtu.be/dtnff48T6Mk?si=cMmV9t4AKhBo9E1A
Water with too much mineral content is generally called hard water. Tea brewed with this water is dark in color, has no distinct aroma, and does not taste refreshing, so it is not suitable for brewing tea. Water with low mineral content, generally called soft water, is easy to express the essence of tea, so it is suitable for brewing tea.
If the water contains disinfectants such as chlorine, it is recommended to filter it using activated carbon or let the water sit for about a day before brewing and drinking tea. This is because disinfectants directly interfere with the taste and quality of the tea.
Water with a high air content is advantageous for the evaporation of tea aroma and has strong flavor activity. In general, 'living water' is mainly helpful for brewing tea due to its high air content. It is also said that water should not be boiled for a long time, because the air content decreases when boiled for a long time.
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