중국차는 크게 6 가지로 나누는 데 그중에 황차라는 것이 있어요. 약하게 발효시킨 '경미발효차'랍니다. 이 차는 생산량이 적은 귀한 종류의 차예요.
찻잎을 건조한 다음에 '민황悶黃'이라는 과정을 통하여 살짝 발효하여 '후발효차'라고도 해요. 이 민황 과정을 거친 다음에야 비로소 녹차에는 찾아볼 수 없는 깊은 맛이 우러나와요.
황차는 뚜렷하게 달콤하고 부드러운 맛을 가지고 있어요. 불교 승려들에게 오랫동안 선호되어 온 이 음료는 한때 중국 황실의 왕족에게 바치는 "공물차"이기도 했죠. 안후이성, 저장성, 후난성 등 중국 소수의 성에서만 생산됩니다.
황차는 가공 과정에서 생겨난 효소로 인해 변비 치료에 효능이 있어요. 또 발효가 일어나면서 폴리페놀류가 분해되어 생기는 물질은 위장에도 좋은 것으로 알려져 있어요. 체중을 조금 줄이고 싶든, 피부를 건강하고 젊게 유지하고 싶든, 황차가 도움이 될 수 있어요.
황차는 다른 모든 종류의 차와 마찬가지로 풍부한 비타민, 미네랄 및 기타 항산화제를 함유하고 있어요. 그래서 여러 면에서 건강과 웰빙에 도움이 됩니다. 가장 주목할 만한 점은 2형 당뇨병, 심혈관 질환, 그리고 아마도 암을 포함한 여러 만성 질환의 발병 위험을 줄여준다는 거예요.
※ 마시는 법 : 찻잎의 아름다움을 눈으로 감상하기 위하여 일반적으로 유리잔을 사용해요. 200cc의 뜨거운 물(찻잎의 종류에 따라 다르지만 대략 80℃ 정 도)에 찻잎은 약 3g이 적당하죠.
2024.10.21 - [흑차 이야기] - 흑차 우려내는 법(How to brew dark tea)
https://youtu.be/azEXIzcZ3p8?si=4z3-Aim2C1UdwozX
Chinese tea is divided into six major categories, one of which is yellow tea. It is a light fermented tea. This tea is a precious type of tea with low production.
After drying the tea leaves, it is fermented slightly through a process called 'minhwang', and it is also called 'post-fermentation tea'. After going through this process, a deep taste that cannot be found in green tea comes out.
Yellow tea has a distinctly sweet and mild flavor. Long preferred by Buddhist monks, the drink was once also a "tribute tea" offered to the royal family of China's imperial family. It is produced in only a few Chinese provinces, including Anhui, Zhejiang, and Hunan.
Yellow tea is effective in treating constipation due to enzymes generated during processing. Also, substances produced by the decomposition of polyphenols during fermentation are known to be good for the stomach. Whether you want to lose a little weight or keep your skin healthy and young, yellow tea can help.
Yellow tea, like all other kinds of tea, is rich in vitamins, minerals, and other antioxidants. So it helps with health and well-being in many ways. Most notably, it reduces the risk of developing several chronic diseases, including type 2 diabetes, cardiovascular disease, and possibly cancer.
※ How to drink: To appreciate the beauty of tea leaves, we usually use glasses. About 3 g of tea leaves is appropriate for 200 cc of hot water (which depends on the type of tea leaves but approximately 80℃).
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